Bespaar stroom op je computer

Sinds de jaren 90 is de computer niet meer weg te denken uit het huis. Iedereen heeft bijna een computer. Daar is ook gelijk een probleem omdat de computer gemiddeld net zoveel neemt als 5 gloeilampen. Daar komt dan nog bij dat hij eerder aanstaat dan dat je de lamp aanzet dus kost een computer zeer veel stroom. Om stroom te besparen kan je zeker maatregelen nemen om het stroomverbruik te reduceren.

Standby stand

Als je de standby stand gebruikt op je computer kan je geld besparen maar ook weer uitgeven. Als je de computer instelt om na een periode van 5 minuten in te schakelen kan dat je stroom schelen omdat de computer de monitor uitgeschakeld word en de computer minder rekenkracht en dus stroom neemt. De standby stand heeft een nadeel dat je de computer kan vergeten en dat je hem dus niet uit zet. Dan kost het weer meer dan het oplevert. Als je weet dat je weggaat zet de computer dus gelijk uit of gebruik de slaapstand. De slaapstand is zuiniger dan standby omdat de computer uitstaat.

De stekker uit het stopcontact halen is de enige zekere manier om te weten dat je geen stroom gebruikt. Ook al heb je de computer uit. Toch heeft de computer nog sluipverbruik. Trek dus altijd de stekker uit het stopcontact of gebruik een contactdoos met een knop om de contactdoos uit te schakelen.

Dunne beeldschermen gebruiken kost minder stroom

Als je nog een beeldbuis gebruikt voor monitor dan kost je dat te veel stroom. Het geld dat je gebruikt voor de stroom kan je beter gebruiken om een plat beeldscherm te kopen. Een plat lcd beeldscherm neemt VEEL minder stroom dan een CRT scherm. Ze zijn er tweedehands vaak al vanaf 20 euro. Gebruik een lagere resolutie als je dat niet erg vind. Dit scheelt in het stroomgebruik van je grafische kaart.

Laptop versus Desktop

Als je wil besparen kan je beter een laptop kopen. Deze zijn veel goedkoper in stroomgebruik en ook nog eens mobieler. Als de laptop opgeladen is kan je hem los van het stroomnetwerk koppelen en gebruik je ook nog eens geen stroom. Werkt dus 2x in je voordeel als je wilt besparen op je stroomgebruik.

 Leave a Reply