Betaal je niet te veel huur?

Hoge huur?

Als je verhuist bent naar een huurhuis of als je al lange tijd woont in een huurwoning dan is het raadzaam om eens te kijken naar de kosten die je aan huur betaalt. Vooral in de particuliere sector wil het nog wel eens voorkomen dat je een woekerhuur betaalt terwijl je niet waar voor je geld krijgt. Als je huur boven de 575 euro uitkomt dan kan je geen aanspraak maken op het zogeheten puntensysteem wat het ministerie van wonen vaststeld. Je zit dan in de geliberaliseerde huurmarkt en de huurbaas mag dan vragen wat hij wil. Alle regels over huren en huurwoningen vind je op huurprijscheck.nl. Als je huur te hoog is kan je dit formulier gebruiken om bezwaar te maken tegen je te hoge huur.

Huurtoeslag

Waar ik me het meeste aan irriteer in het besparingswezen is dat sommige mensen denken dat ze ergens toch geen recht op hebben en sommige toeslagen laten varen. Als je nog geen huurtoeslag krijgt en je wil weten of je recht op huurtoeslag hebt dan kan je kijken op deze site van de belastingdienst. Daar kan je een proefberekening maken en zien of je echt niet in aanmerking komt voor huurtoeslag.

Regels 2011/2012 huurverhogingen

  • De huurverhoging mag dit jaar niet boven de 1,3% liggen.
  • De huur mag niet verhoogd worden zolang de huur is verlaagd wegens onderhoudsgebreken die nog niet verholpen zijn.
  • De huurprijs mag niet boven het wettelijk maximum volgens de punten uitkomen. Is dat wel het geval dan kunt u bezwaar maken en zo nodig apart huurverlaging aanvragen (2 procedures). In Amsterdam kan het Wijksteunpunt Wonen u helpen.
  • Een voorstel tot huurverhoging per 1 juli moet uiterlijk 30 april bij u in de bus liggen (dus 2 maanden van tevoren). Komt de brief in mei, dan kan de verhoging pas in augustus ingaan.
  • De huurverhoging mag alleen over de kale huur worden berekend, dat wil zeggen de huur die u nu betaalt zonder watergeld en servicekosten.
In de aankondiging van de verhoging moet het volgende staan:
  1. de kale huur die u nu betaalt;
  2. het bedrag of percentage dat daar bovenop komt;
  3. de nieuwe huurprijs;
  4. de datum waarop de huurverhoging ingaat;
  5. hoe u bezwaar kunt maken tegen het voorstel.

Bron: huurders.infoLeave a Reply