De Voedselbank

Voor bijna 1 miljoen Nederlanders is een gang naar de voedselbank onvermijdelijk omdat ze te weinig overhouden om nog fatsoenlijk eten te kopen voor zichzelf en de kinderen. Zeer vervelend als je denkt dat Nederland 1 van de rijkste landen in de wereld is. Dat 1 op de 17 personen toch in armoede leeft is heel gek eigenlijk.

Wanneer kom ik in aanmerking voor de voedselbank?

Er zijn een aantal eisen waar je aan moet voldoen voordat je in aanmerking komt voordat je een voedselpakket mag halen bij de voedselbank. Je mag een een bepaald vrij besteedbaar inkomen overhouden nadat je de huur, ziektenkostenverzekering, gas, electriciteit, verzekeringen en aflossingen van schulden hebt betaald. De volgende bedragen worden landelijk gehanteerd.

  1. Voor een alleenstaande  175 euro
  2. extra volwassene 60 euro
  3. kind tot en met 12 jaar 25 euro
  4. Kind van 13 tot en met 18 50 euro
De bedragen zijn landelijke richtlijnen en niet bindend voor de voedselbank in jouw regio. Die kunnen ruimer of strakker zijn dan de landelijke richtlijnen.

De voedselbank is er niet alleen voor mensen met schulden

Er zijn veel situaties te noemen waarin je toch in aanmerking komt voor de voedselbank terwijl je geen schulden hebt of een uitkering. Je kan tijdelijk geen inkomen hebben omdat je op een uitkering zit te wachten of je bent een ondernemer met een slecht jaar achter de rug. Het kan van alles zijn. Als je maar voldoet aan de criteria die zijn opgesteld krijg je een voedselpakket van de voedselbank. Je moet dan wel met je hele hebben en houden qua financiën met de billen bloot. Als je onder druk staat van te weinig geld moet je die keuze gewoon maken! Je hoeft je niet te schamen want het kan de beste overkomen. De voedselbank is er voor iedereen met een laag besteedbaar inkomen.

Krijg je alleen voedsel bij de voedselbank?

Bij sommige voedselbanken krijg je alleen eten maar er zijn ook initiatieven voor vakanties of goederen zoals warme kleding of andere eerste behoeften wat iemand nodig heeft. Tweedehands kleding word soms ook gebruikt om mensen een lekkere warme trui mee te geven in tijden dat het bar koud is. Ook met de kerst zijn er vaak extra’s die geboden worden om het leed wat men heeft wat te verzachten tijdens de feestdagen.

Bronnen o.a. : www.voedselbankennederland.nlLeave a Reply