Een maand geen extra uitgaven doen

Als je schulden op de bank hebt staan dan kan je besluiten om een maand lang geen extra uitgaven te doen. Als je nagaat wat je allemaal aan onnodige uitgaven doet in een maand kan je hiermee in 1 keer op de juiste track komen te staan. Randvoorwaarde is dat je wel genoeg inkomen hebt. Anders zal je wellicht meerdere maanden dit moeten doen.

Ervaringen

Een maand geen extra uitgaven doen is best zwaar. Dit heb ik zelf ondervonden toen ik het zelf een keer probeerde. Struikelblokken zijn naar de supermarkt gaan als je iets mist of als bijvoorbeeld je vrouw of kind iets nodig heeft. Hier komen vaak verleidingen om de hoek kijken door aanbiedingen die in de winkel zijn.

Hoe ga je te werk

Allereerst moet je nagaan hoeveel geld je nodig hebt om te kunnen overleven. Overleven is eten en drinken en meer dus ook NIET! Je kan de volgende leidraad gebruiken om je budget vast te stellen. Per volwassene 100 euro en per kind 75 euro. Dit zou in de praktijk betekenen dat een gezin met 2 kinderen een maand op 350 euro moet leven. Dit lijkt weinig maar het is echt te doen!

Als je je budget hebt vastgesteld ga je het bedrag wat je nodig hebt pinnen. Zo houd je de bodem beter in de gaten en weet je hoeveel je hebt tot het einde van de maand.

Tips bij de geen extra uitgaven doen

De volgende tips zullen je helpen je aan je budget te houden

  • Pin dus het bedrag wat je nodig hebt voor de hele maand
  • Ga nooit onnodig naar de stad of de winkel
  • Doe voor een gehele week boodschappen en laat het daarbij!
  • Leg kinderen uit waarom er geen extra’s zijn
  • Stem af met je eventuele partner wie het geld beheert. Bespreek het met elkaar!
  • Laat reclamefolders deze maand links liggen behalve die van de supermarkt
  • Maak voordat je naar de supermarkt gaat altijd een lijst met de boodschappen die je nodig hebt voor de hele week
  • Bedenk bij elk artikel wat je koopt “heb ik dit nodig om te overleven?”
  • Pinpassen achter slot en grendel!
Als je de maand hebt volbracht kan je natuurlijk je normale patroon weer gaan volgen. Het zal beter voelen omdat je je schuld (voor een deel) zal hebben weggewerkt. Nu kun je er voor kiezen zo’n maand om de zoveel tijd in te lassen. Dan kan je wellicht ook eens denken aan sparen.

 Leave a Reply