Eigen bezit en de bijstand

Wanneer je een bijstandsuitkering hebt dan is het belangrijk of je niet te veel vermogen hebt. Vermogen is niet alleen geld op je bankrekening maar ook bezittingen die geld waard zijn. Denk hierbij aan de volgende zaken.

 • Antieke meubelen
 • Boot
 • Auto
 • Brommer/Scooter
 • Caravan
 • Grond of huis in het buitenland
 • Sieraden
 • Dure computer of andere apparaten
 • Aandelen
 • Leningen die u hebt gegeven aan een ander die direct opeisbaar zijn

Als je 1 van bovenstaande bezittingen hebt dan moet je kijken wat het waard is. Voor een alleenstaande mag er 5.555 euro vermogen zijn en voor een gezin (ongeacht samenstelling) mag dat 11.110 euro zijn. Als je meer vermogen hebt dan is toegestaan dan moet je dat eerst opmaken voordat je je bijstandsuitkering krijgt of weer kan aanvragen.

Wat telt niet mee

Normale zaken die je gebruikt zoals een afwasmachine, koelkast of een televisietoestel zijn uitgesloten van de bepaling van je vermogen. Dit word door de overheid gezien als iets wat je nodig hebt om normaal te kunnen leven. Wel is het zo dat regels kunnen verschillen bij een gemeente dus informeer naar wat wel en niet meetelt op de website van je gemeente. Het kan soms zijn dat ze een uitzondering vormen in het landelijke beleid. Een gemeente mag namelijk zelf weten wat ze wel en niet meetellen.

Eigen koopwoning en bijstand

Een eigen woning kan er voor zorgen dat je eerst de waarde van het huis voor een gedeelte moet opmaken voordat je een bijstandsuitkering krijgt van je gemeente. Wel is het zo dat er een bepaald bedrag van een koopwoning is vrijgesteld van deze opeetplicht. Als je de waarde van je woning neemt minus het hypotheekbedrag wat je hebt openstaan bij de hypotheekverstrekker mag er maximaal 46.900 euro over blijven. Als je onder dit bedrag uitkomt dan krijg je alsnog een bijstandsuitkering mits de waarde van je andere bezittingen niet boven het maximum bedrag uitkomen. Het is dus niet zo dat je je hele vermogen uit je woning weer moet opmaken als je in de bijstand komt voor welke reden dan ook.

Sparen van je bijstand

Het is een misverstand dat je niets mag sparen van je bijstand. Als je de ruimte ziet om maandelijks te sparen van je uitkering dan mag je dat onbeperkt doen. Je gespaarde vermogen van je bijstand telt niet mee als je boven de gestelde normen uitkomt. Zuinig leven word dus wel beloond als je dit vol kan houden.

Bron: Weethoehetzit.nlOne Response to “Eigen bezit en de bijstand”

 1. Elisabeth zegt:

  Nou ik heb geen bezit, geen auto geen fiets, geen brommer, geen motorfiets. alleen maar een een rollator, vanwwege mijn duizelingen

Leave a Reply