Genieten of sparen. Wat moet je doen?

Onderstaand is een artikel wat ik heb gevonden op Eyeopener. Het is een goed artikel voor degene die ook niet weet wat ze moeten doen in deze financieel onzekere tijden. Ik denk dat sparen een goede optie is maar dat je vooral je schulden moet aflossen. Als je je schulden niet aflost heeft sparen absoluut geen nut. Ga dus aflossen en probeer ook te genieten van het feit dat je je daardoor beter voelt!

————————————————————————

De laatste jaren zie ik in mijn omgeving steeds meer een tweedeling ontstaan. Aan de ene kant de mensen die sparen alsof hun leven ervan afhangt en aan de andere kant de mensen die bijna te gemakkelijk geld uitgeven. Het ingewikkelde is dat voor beide opties wel wat te zeggen valt, maar hoe vind je nu de gulden middenweg tussen beide manieren van omgaan met geld, als die al te vinden is?

Gaan voor zekerheid
Een van mijn vriendinnen heeft een spaarrekening waar je ‘u’ tegen zegt. Werkelijk al het geld dat er binnenkomt sluist ze door naar die rekening, want ooit wil ze nog een flinke reis gaan maken. Een mooi doel, maar daardoor zit een filmpje pakken of een spontane lunch buiten de deur er niet echt meer in. Inmiddels is ze zo gewend aan deze manier van leven, dat ze er nauwelijks vanaf kan stappen. Is dat het wel waard? Waarom zou je alles opzij zetten om die berg spaargeld aan te vullen ‘voor het geval dat’? Bovendien kun je best betaalbaar op vakantie en zijn er voldoende trucs om te besparen en toch relaxed te leven.

Uitgeven alsof het niets is
Precies het tegenovergestelde van de spaarders zijn de mensen die zo ongeveer ieder moment aangrijpen om geld uit te kunnen geven. Een paar keer per week ergens een hapje eten, een wijntje drinken in een café, een weekendje weg of nieuwe kleren kopen alsof het niets is. Het gaat niet zozeer om het uitgeven van geld, maar bij alles wat ze doen dat geld kost zeggen ze ‘je leeft maar een keer’ of ‘als je morgen onder de trein komt, dan heb je dat spaargeld voor niets weggezet’. Je kunt er dus maar beter nu van genieten.

Omgaan met geld

De balans vinden
Is er überhaupt wel een gulden middenweg in deze situaties? Misschien wordt de manier waarop jij met geld omgaat wel bepaald door hoe jij bent. Was iedereen dan maar verstandig genoeg en in de gelegenheid om precies de juiste balans tussen sparen en genieten te vinden.

Geniettip voor de spaarder
Bedenk goed wat je nu echt met dat spaargeld wilt doen. Hoeveel heb je nodig om je droom waar te maken en ga je dat ook echt een keer doen? Stel voor jezelf een minimum spaarbedrag waar je niet onder komt, zodat je wat rust krijgt in je financiële situatie.  Bedenk dat het echt niet erg is om een maand iets minder te sparen en jezelf iets meer financiële vrijheid te gunnen. Waarschijnlijk geniet je er met volle teugen van want je merkt al snel dat de wereld niet vergaat als jij een nieuwe winterjas koopt.

Spaartip voor de genieter
Je mag jezelf af en toe best trakteren op een mooie aankoop of een diner in een restaurant, maar accepteer het ook als er tijden aanbreken waarin het even niet kan. Sparen is verstandig, maar wees realistisch. Zorg ervoor dat je, zodra je salaris gestort is, iedere maand een bedrag op je spaarrekening zet dat je echt kunt missen. Dan kun je de rest van je geld met een gerust hart gebruiken om al die leuke dingen te doen.Leave a Reply