Huisdieren kosten geld!

Bij de aanschaf van een huisdier denk ik gelijk aan kosten, hoge kosten. Ik heb zelf 2 honden, 3 goudvissen en 2 konijnen. Als je optelt wat deze dieren kosten in een jaar dan schrik je denk ik wel. Bijelkaar geteld kom je op meer dan 1000 euro als je niet naar de dierenarts gegaan bent in een jaar. Hier valt best veel op te besparen als je maar bereid bent om te investeren als de tijd daarvoor rijp is.

Huisdier aanschaffen

Het grote betalen begint vaak bij de aanschaf van een huisdier. Veel mensen willen een rashond zodat ze zeker weten wat voor eigenschappen het dier heeft. Echter betaal je voor een rashond wel gelijk de hoofdprijs terwijl je dat ook in verzorging kan steken van het dier. Mijn eerste advies rondom honden of katten is koop er 1 bij een asiel. Dit heeft een aantal voordelen:

  • Lage aanschafkosten
  • De dieren zijn meestal al gecastreerd of gesteriliseerd
  • Entingen zijn gedaan
  • Een asiel schat meestal goed in wat het karakter is van een hond of kat
  • Goed doel. Meestal puilt een asiel uit rond de zomervakantie help mee

Kijk eens op dierenasiels.com. Meestal staat er wel een huisdier tussen wat je bevalt.

Voer voor je huisdier

Wat na de aanschaf van je huisdier de grootste kosten opleverd is het eten. Het eten van een huisdier is vooral als je merkvoer aanschaft best duur. Je kan er voor kiezen om je huisdier alleen huismerk eten te geven of aanbiedingen te kopen. Als je aanbiedingen koopt koop dan direct voor een paar maanden. Voer blijft op een droge plek heel lang houdbaar. Let natuurlijk wel op de houdbaarheidsdatum als je voer in de aanbieding aanschaft. Bij konijnen kan je ook gras en ander groenvoer zelf drogen en dan aan ze geven. Dit bespaart je in de zomer veel geld aan hooi en stro. Open deur maar ik trap hem toch in :D

Besparen op de dierenarts

Vooral als je in de stad woont heb je keuze in de dierenarts die je neemt. Wees kritisch op de prijs die ze hanteren en of ze voor een vraag over je dier gelijk een consult rekenen. Een consult is een grote inkomstenbron voor dierenartsen. Ze geven soms 5 minuten advies maar rekenen wel voor een kwartier. De tarieven dan dierenartsen liggen ook soms uit elkaar. Informeer dus op internet wat de prijzen zijn van je dierenarts en ga dan kijken of het niet goedkoper kan. Ik heb dit zelf ondervonden nadat ik jarenlang de hoofdprijs betaalde voor een consult en daarna ben overgestapt. Scheelde me 20 euro per consult.

Dierenverzekering

Als je je dier gaat verzekeren dan heb je een aantal keuzes. Het lijkt eigenlijk wel wat op de keuze die je hebt bij de zorgverzekering. Bij alle aanbieders kan je kiezen uit een basisdekking en daarnaast kan je kiezen uit modules die extra kosten dekken. Denk na voordat je zo’n verzekering neemt en lees de voorwaarden eerst! Heel vaak heerst er een eigen risico of vergoeden ze weer net niet hetgene wat je nodig hebt. Overleg ook met je dierenarts bij wie hij/zij is aangesloten. Zo kom je niet voor verrassingen te staan omdat de dierenarts weet welke handelingen vergoed worden.

 Leave a Reply