Papier besparen

Besparen op papier is niet echt heel interessant voor je beurs. Het is echter wel interessant voor het milieu. Je doet er dus goed aan om toch te denken aan wat je afdrukt en hoe je papier gebruikt. Wees spaarzaam en kijk naar wat je afdrukt en hoeveel vellen je gebruikt.

Op het eerste zicht lijkt het nauwelijks of zelfs helemaal niet mogelijk om te kunnen besparen op papier. We moeten afdrukken wat we nodig hebben dus hoe is het dan in godsnaam mogelijk om te besparen op het gebruik van papier? Toch zijn er een aantal zaken waar u rekening mee dient te houden bij het afdrukken. Hoe vaak werd er bijvoorbeeld al eens niet een tweede papier afgedrukt zonder dat, dat echt nodig was? Eén keer een extra afdruk is op zich geen ramp, maar als het iedere week maar één keer voorkomt dan wil dat zeggen dat er per maand minimum vier vellen papier verloren gaan. Bekijken we dat over een jaar gezien dan zijn dat zomaar even 48 vellen papier die in de prullenmand belanden. En dan hebben we het nog maar over één foutieve afdruk per week!

Maar wat kunnen we nu doen om er voor te zorgen dat er niet nutteloos extra papier wordt afgedrukt? Heel eenvoudig. In eerste instantie dient u er voor te zorgen dat u bij het afdrukken van bijvoorbeeld een webpagina vooraf weet om hoeveel pagina’s het gaat en welke informatie u eigenlijk echt wil. Wanneer u bijvoorbeeld slechts een klein stukje tekst uit vier pagina’s nodig heeft is het niet nodig om alle vier de pagina’s af te laten drukken. Selecteer het stukje tekst dat u nodig heeft, kopieer het en plak het gewoon in een kladblok bestandje waarna alleen die tekst kan afgedrukt worden. Zo bespaart u niet alleen op papier, maar ook nog eens op inkt!

Eenzelfde tip is van toepassing wanneer u bijvoorbeeld een document in Word of OpenOffice Writer heeft gemaakt. Hoe vaak is het niet voorgevallen dat er net dat tikkeltje teveel in uw document staat waardoor er niet één, maar twee pagina’s afgedrukt worden? U kunt dit nochtans eenvoudig in het oog houden door gewoon uw paginanummers in het oog te houden. Kijk ook even onder afdrukvoorbeeld om te zien hoe uw afdruk er uiteindelijk uit zal komen te zien. Alleen op deze manier bent u er honderd procent zeker van dat er geen papier onnodig verloren zal gaan.

Om af te sluiten nog één extra tip. Let er voor op dat u, wanneer u bijvoorbeeld geen A4 papier koopt, maar een halve A4 bijvoorbeeld niet meer dient te betalen dan voor een pak papier met gewoon A4 formaat. Aan de kleinere formaten is vaak meer snijwerk en dat kan betekenen dat dergelijk papier zelfs duurder is dan gewoon A4 papier. Wie met andere woorden denkt goedkoper uit te zijn wanneer hij zo klein mogelijk papier koopt komt vaak bedrogen uit.

Bron: Jaspers wereldLeave a Reply